TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU
Loading

Comuna Buteni

Comuna Buteni este amplasată în nord-estul judeţului Arad, în bazinul Crişului Alb, la conjuncţia Câmpiei de Vest cu Munţii Zărandului, Codru Moma. Este străbătută de drumul European E79A. Geografic ea este aşezată pe valea de mijloc a râului Crişul Alb, la 3 km înaintea primei părţi a Ţării Zărandului, numită de localnici "Cheile Cociubei". Comuna Butenu se află la o distanță de 72 km față de municipiul Arad. Prima atestare documentară datează din anul 1387. În scrierile medievale apare menţionat cu numele Butyn  sau Butean.

Ca suprafaţă, acesta se numără printre primele 15 comune din judeţ. Este una dintre comunele mari ale judeţului Arad, localitatea de reşedinta şi cele 3 sate aparţinătoare având o suprafaţă de 9284.01 ha şi o populaţie de 3702 locuitori.

Formele de relief ce predomină sunt dealurile şi colinele, comuna este situată la o altitudine de 350 m şi dispune de o vegetaţie bogată, pădurile alternând cu zonele de păşune şi culturile de cereale, respectiv pomi fructiferi. Clima este temperat-continentală, cu uşoare influenţe mediteraneene, temperaturile medii anuale situându-se în jurul valorilor de 10-12 grade Celsius.

În teritoriul comunei Buteni se regăşeste o suprafaţă de 2497 ha păduri, în cea mai mare parte de foioase. Mai există şi o mare varietate de pomi fructiferi, până în 1990 exploataţi în cadrul fermelor pomicole din localitate, în prezent fiind exploataţi în proporţie mica.

 

Mai multe din această categorie: « Comuna Brazii; Comuna Dezna »
înapoi la partea de sus

download theme

bet365

Vizitatori astazi:21
Vizitatori din aceasta luna:220
Vizitatori total:17646