Comuna Dezna
Comuna Dezna este situată în partea de nord est a judeţului Arad, pe valea cu același nume, la poalele Munților Codru-Moma, la confluența râurilor Moneasa și Sebiș, la o distanță de 92 de km față de municipiul Arad. Prima mentiune a comunei este datata inca din anul 1261. Trecutul localitatii este strans legat de cel al cetatii care i-a dat numele, cetatea Dezna, aflata pe inaltul unui munte pe teritoriul comunei.
Ca o caracteristica a evolutiei populatiei in ultimii 20-30 de ani,la nivelul comunei Dezna se manifesta in mod constant ,sporul negativ.An de an numarul nascutilor este mai mic decit cel al decedatilor,ca urmare a faptului ca in acesti ani au avut loc migrari spre oras a populatiei,in comuna raminind mai multi oameni in virsta.In ultimii 10 ani se manifesta o usoara echilibrare a sporului natural,acest fapt fiind o consecinta a stoparii plecarii tinerilor spre orase.In schimb,multi tineri pleaca la munca in strainatate,dar ramin cu domiciliul stabil in comuna.
Relieful comunei Dezna se prezintă sub forma unui amfiteatru ce coboară spre firul Văii Dezna şi este reprezentat printr-o asociere de dealuri cu aspect de interfluvii prelungi, paralele între ele care scad treptat spre axa depresiunii. Colinele dealurilor se desprind din rama montană printr-un timpan uşor înclinat, în jurul altitudinii de350 m, interfluviile scad apoi într-un povârniş ceva mai accentuat până la altitudini de 280 –300 m, unde iau aspectul unei suprafeţe netede şi extinse.
Din punct de vedere climatologic zona situată se încadrează tipului climatic temperat continental moderat cu uşoare influenţe submediteraniene.
Relieful comunei Dezna prezinta un pronuntat caracter deluros cu o serie de terenuri arabile,pomi paduri sau creste stancoase,altitudinea,relativ mare pentru o zona deluroasa variaza intre 200-700 metri..Datorita acestui relief foarte variat,in zona este si o retea hidrografica bogata formata din multe izvoare care se unesc formand vaile Deznei.
Comuna Dezna se află înscrisă în lista monumentelor istorice ale judeţului Arad cu următoarele monumente istorice de interes naţional şi local : Cetatea Deznei, situată pe dealul Osoiu, Biserica Ortodoxă cu hramul ,, Pogorârea Duhului Sfânt,, , construită pe fundamentul unei clădiri romanice, potrivit tradiţiei populare biserica a servit în trecut ca şi pulberărie turcească, pictura iconostasului datând din secolele XVII-lea şi al XVIII-lea şi două troiţe.