TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU
Loading

Comuna Vârfurile

Comuna Vârfurile este situată în judeţul Arad, la poalele Munților Bihor și Codru-Moma, în partea de nord-vest a Depresiunii Hălmagiu, pe Râul Crișul Alb, la 128 km de municipiul Arad.

Există la poalele Munţilor Apuseni mai multe comune, printre care şi comuna Vârfurile, care a fost atestată documentar în anul 1390 şi care, acum un veac şi ceva, formau aşa-zisul "Ţinut al Zarandului", a căror începuturi se pierd în vremurile îndepărtate ale trecutului.

La est se învecinează cu comuna Hălmagiu, la vest cu comuna Pleşcuţa, ambele din judeţul Arad, la sud cu masivul Gorgana din Munţii Zarandului, care o despart de Valea Mureşului şi de comuna Săvârşin. La nord se învecinează cu comuna Criştior din judeţul Bihor de către Masivul Moma din Munţii Codru-Moma şi de localitatea Izbuc.

Comuna Vârfurile are în componenţa sa un numar de 8 sate, după cum urmează: Vârfurile - care este şi reşedinţa de comună, Avram Iancu - al doilea sat ca şi mărime după centrul de comună, Groşi, Lazuri, Magulicea, Mermeşti, Poiana - la 15 km şi Vidra.

Întreaga zonă oferă condiţii de dezvoltare a turismului, comuna fiind străbătută de râul Crişul Alb şi afluenţii acestuia: Valea Leuca, Valea Vidrei, Valea Ragaz. Comuna este înconjurată de Munţii Bihorului, Munţii Zărandului şi Munţii Codru Moma.

Mai multe din această categorie: « Comuna Plescuta; Orasul Sebis »
înapoi la partea de sus

download theme

bet365

Vizitatori astazi:1
Vizitatori din aceasta luna:146
Vizitatori total:18364