TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU
Loading

Arii Protejate in Defileul Crisului Alb

Rezervaţia Dosul Laurului
46.3975,22.371944

Rezervaţia Naturală Dosul Laurului se află în judeţul Arad, pe raza comunei Gurahonţ, în fondul forestier administrat de Ocolul Silvic Gurahonţ, în cadrul UP II Zimbru. Accesul se face din drumul naţional DN 79A, din comuna Gurahonţ pe drumul comunal către Zimbru şi apoi pe drumul forestier Valea Luştiului.

Conform suprafeţei stabilite în Legea nr. 5/2000, limitele  Rezervaţiei Naturale Dosul Laurului sunt următoarele:

  • limita nordică este reprezentată de pârâul Buza Calului, de la borna 111 până la borna 340, după care se continuă pe culme până la borna 110 din Culmea Runcului, din cadrul U.P.II Zimbru (OS Gurahonţ);
  • limita estică este reprezentată de Culmea Runcului, pornind de la borna 110 până la borna 108;
  • limita sudică este reprezentată de o culme  care începe de la borna 108, coboară în valea principală până la izvoarele pârâului Zăpezii, continuându-se pe acest pârâu până la intersecţia cu valea principală Luştiului, la borna 109;
  • limita vestică este reprezentată de valea principală Luştiului, de la borna 109 la borna 111.

Rezervaţia are limite clare care se suprapun cu liniile subparcelare (o linie orizontală de culoare roşie) şi parcelare (o linie verticală de culoare roşie). Pentru o mai evidentă delimitare, prin planul de management este prevăzut a se realiza un nou marcaj pe limita rezervaţiei, cu un pătrat albastru cu chenar alb.

Ilex aquifolium, denumită laur, pentru forma şi culoarea frunzelor, utilizate mult în antichitate pentru decoraţiuni, este răspândită din Europa până în China. Fiind o specie cu caracter atlantic şi mediteranean, este răspândită în tot restul Europei, urcând până în Anglia şi Norvegia, arealul său urmărind apoi Marea Mediteraneană, sudul Mării Negre şi Caspice.

Laurul atinge 5 -20 m în habitatul său natural, iar în această rezervaţie are o înălţime medie de 8-10 m şi un diametru mediu de 12 cm. Frunzele sunt persistente 6-8 cm, alterne, ovale, scurt peţiolate, dinţate. Florile apar în mai-iunie şi sunt parfumate. Fructele sunt persistente până la începutul primăverii şi se prezintă sub formă de drupe de roşu strălucitor. Fructele sunt toxice.  Lemnul este foarte dur şi utilizat în sculptură. Frunzele şi fructele conţin un alcaloid, teobromina (substanţă asemănătoare cofeinei) care poate fi toxică pentru cai şi animale domestice, atacând sistemul lor nervos.

Ţara noastră este situată în afara arealului acestei specii. Cu atât mai surprinzătoare este apariţia sa în acest punct, singura staţiune existentă în prezent în ţara noastră, motiv ce a generat îndoieli în legătură cu caracterul natural al staţiunii.

Rezervația Baltele Gurahonț
46.2725,22.372778

Baltele Gurahonț este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), situată în județul Arad, pe teritoriul administrativ al comunei Gurahonț.

Rezervația naturală aflată în apropierea drumului național DN79A, în partea estică a satului Gurahonț, pe versantul sud-estic al „Dealului Baltele”, are o suprafață de 2 ha, și reprezintă o zonă de protecție pentru specia floristică rară de Centaurea simonkaiana, alături de care mai sunt întâlnite și alte elemente ierboase, printre care o specie de usturoi sălbatic (Allium flavum), garoafa de câmp (Dianthus carthusianorum), prunella (din specia Prunella laciniata), etc.

Mai multe din această categorie: Specii si habitate in Defileul Crisului Alb »
înapoi la partea de sus

download theme

bet365

Vizitatori astazi:2
Vizitatori din aceasta luna:174
Vizitatori total:14366